Kolika torta mi je potrebna ?

Poželjno je računati do 120gr torte po osobi. U slučaju da je to jedini dezert na proslavi, možete računati i 150gr po osobi. Kod dečijih proslava potrebno je do 100gr torte po mališanu.
Postoje i razlike u veličini i težini. Neke mogu biti teže, a neke lakše pa je recimo Moskva torta od 3kg dosta veća od Kinder torte iste težine.

Koliko dana ranije je potrebno poručiti tortu ?

Ukoliko ste se odlučili za svadbenu tortu, tortu većih dimenzija i kilaža ili tortu sa zahtevnijom dekoracijom, potrebno je poručiti barem 10 do 15 dana ranije.
Ostale torte možete poručiti 2 do 3 dana ranije.

Kakvog oblika može biti torta ?

U skladu sa vašim željama i potrebama pravimo razne oblike. Najčešće su to okrugle, pravougaone, kackaste torte, šnitovi, rolat torte ili Lambert, koje su lakše za samo sečenje.
Naravno tu su i drugi oblici poput automobila, sportskog dresa, stadiona, srca, torbi i slično.

Da li je dekoracija na torti jestiva ?

Torta može biti ukrašena različitim materijalima po vašoj želji, bitno je znati da su svi detalji izuzev kugli, figura mladenaca, spirala, prirodnog cveća, satenskih traka i vatrometa, jestivi jer mi koristimo samo prirodne sastojke.
U najboljem slučaju vi birate tortu a samim tim možete odlučiti kakva će dekoracija biti.

Putujete negde i želite poneti tortu ?

Preporučljivo je da ona bude neka čvršća čokoladna torta, manjih visina ili dekorisana fondanom, nikako voćna ili kremasta. Uzmite u obzir dnevnu temperaturu, trajanje, kao i na koji način putujete.

Fondan, glazura i voćna dekoracija ?

Prvi utisak svake torte ostavlja vizuelna prezentacija. Glazura može biti mat ili sjajna i daje Mirror glaze efekat. Fondan se uglavnom prekriva preko torte i najviše se koristi za izradu figurica, cvetova, bordura i 3D dekoracija. Ukrasno voće donosi šarm rustike i svežinu, pretežno se koristi za dekoraciju manjih torti i kolača dan za dan.

Serviranje torte

sweetmoments.rs's image

Za početak ostavite tortu ili kolač
30 minuta na sobnoj temperaturi.
To će sastojke učiniti mekšim i ukusnijim. Zatim uklonite dekoraciju poput cveća, figurica, prskalica, vatrometa ili svećica sa torte.

sweetmoments.rs's image

Proverite ostatke voska ako ste koristili svećice.
Pre samog sečenja preporučljivo je imati malu posudu sa toplom vodom kako bi ste zagrejali nož i špatulu što će sečenje učiniti dosta lakšim.

sweetmoments.rs's image

U većini slučajeva prvo parče je rezervisano za slavljenika ili slavljenike. Ostale parčiće isecite na jednake delove u zavisnosti od broja gostiju.
Uživajte u proslavi.